Cercul de DANS POPULAR atrage an de an, copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, dornici să înveţe tainele dansului popular, să păstreze tradiţiile şi obiceiurile româneşti.
În cadrul cercului de Dans popular este cuprins ansamblul folcloric “Pădureanca”, înfiinţat în anul 1991 şi dăinuie şi azi în cadrul Palatului Copiilor. Compus din tineri, băieţi şi fete din Deva, ansamblul are o medie de vârstă de 17-18 ani şi încă de la crearea sa, a participat în fiecare an la festivaluri naţionale şi internaţionale, bucurându-se de aprecieri pozitive.
Sectorul folcloric al departamentului Hunedoara este situat în sud-vestul Transilvaniei integrându-se perfect în specificul acestei provincii. În acest judeţ se găseşte leagănul civilizaţiei şi culturii daco-romane. Imperiul roman a lăsat pe acest teritoriu cele mai importante vestigii ale dominaţiei sale şi aici se găsesc cele mai vechi biserici creştine din ţară. Ne găsim la confluenţa marilor regiuni folclorice ale Banatului, Bihorului, Mureşului, Albei-Iulia, Sibiului şi Olteniei, lucru care ne oferă o largă paletă coregrafică, marcată de individualizări foarte pronunţate.
Ansamblul folcloric “Pădureanca” prezintă o mare varietate de costume, cântece şi dansuri.
Dansurile pot fi grupate astfel:
- suite de brâie pădureneşti (munţii Poiana Ruscăi);
- suite de ţarini ( Ţara Zarandului – munţii Apuseni);
- câmpeneşti (câmpie – valea Mureşului);
- bănăţene (regiunea Banatului);
- maramureşene (nordul Transilvaniei – Maramureş);
- transilvănene (centrul Transilvaniei);
- făgărăşene ( ţara Făgăraşului şi a Bârsei).